De kracht van aandacht

Alles wat je aandacht geeft, groeit!

In een medische praktijk wordt intensief samengewerkt, maar het is ook druk en bij alles staat de patiënt centraal. Vaak wordt er daardoor door behandelaars, praktijkhouders en praktijkmanagers verzuimd om een assistent de welverdiende en broodnodige echte aandacht te geven. Een gemiste kans, want aandacht en erkenning zijn belangrijke motivatoren.

Er is niets mis mee om de zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van medewerkers te stimuleren. Voorwaarde daarvoor is wel dat medewerkers gemotiveerd kunnen blijven van binnenuit. Bij sommigen lukt dat goed omdat zij zich laten stimuleren door de resultaten die ze hebben bereikt. Ook kunnen complimenten van patiënten heel ‘voedend’ werken. Anderen missen vooral de aandacht van hun behandelaar of praktijkmanager voor het werk dat ze doen.

Aandacht en erkenning is immers iets waar de meeste mensen behoefte aan hebben. Sociale verbondenheid van mensen is diepgeworteld. Dat betekent ook dat we graag publiek om ons heen willen en applaus willen ontvangen voor onze acties en resultaten.

Aandacht is een belangrijke motivator voor bijna alle iedereen; het ontvangen van een welgemeend en passend compliment roept altijd een brede lach vol dankbaarheid op. Medewerkers worden gestimuleerd door de aandacht die ze krijgen. Wil jij gestimuleerde medewerkers, dan kun je (nog meer) aan de slag met het geven van gerichte en persoonlijke aandacht.

Wat mensen doen, willen ze graag delen met anderen. Ze willen laten zien dat hun werk zinnig is en dat ze hun vak goed uitoefenen. Door hun prestaties uit te wisselen met anderen geven ze vorm aan hun identiteit: dit ben ik, dit is wat ik vind en dit is wat ik doe. Prestaties kunnen bijdragen aan de persoonlijke waarde en trots, maar daarvoor is het wel nodig dat je het aan anderen kunt laten zien.

Als praktijkmanager moet je aandacht vaak verdelen over talloze speelvelden. Een van die belangrijkste velden is het team in de praktijk. Sommige praktijkmanagers voeren functioneringsgesprekken aan de hand van verhalen die ze via-via hebben vernomen omdat het hen aan tijd ontbreekt om te investering in aandacht voor de medewerkers. Natuurlijk weet iedereen dat dit een absolute no-go is, de werkelijkheid is echter weerbarstig. Als praktijkmanager heb je vaak het gevoel chronisch tijdgebrek te hebben, en aandacht geven kost nu eenmaal tijd.

Het is dus een kwestie van tijd creëren. Het loont werkelijk de moeite! Ook medewerkers in een medische praktijk hebben het nodig dat hun werk wordt gezien en gewaardeerd. Ze genieten het meest van hun resultaten als ze hun trots kunnen delen. Aandacht geeft hen de stimulans om het nog beter, nog patiëntgerichter of nog efficiënter te doen.

Daar kun jij als praktijkmanager een belangrijke rol in blijven spelen. Allereerst blijft het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende aanwezig bent. Begeef je onder de mensen. Toon belangstelling. Maak tijd om vaker te praten met medewerkers en ook met behandelaars over het werk dat ze doen. Geef hen de gelegenheid de trots over hun succes met jou en met elkaar te delen. Maak het moment van jouw aandacht ook even echt bijzonder, het hoeft niet lang te duren, maar laat duidelijk maken dat je dat moment hebt gecreëerd om er voor hen te zijn; het is geen toeval dat je daar staat, het is geplande verdiende aandacht. Daarnaast kun je medewerkers zo veel mogelijk samen laten werken aan specifieke taken. Dit werkt bevorderend omdat ze dan kunnen delen in hun gevoel van trots over de resultaten. Als een medewerker echt ergens in heeft geëxcelleerd, deel haar succes dan. Je kunt bijvoorbeeld tijdens de lunch in de groep er aandacht aan besteden; jij doet de inleiding en benoemt dat je onder de indruk bent en laat haar verder het verhaal doen. Uiteraard is het van belang dat je niet dagelijks doet, dan gaat het speciale er van af. En dat je je aandacht goed over de medewerkers verdeeld. Tot slot is het belangrijk om echt goed en aandachtig te luisteren. Sommige medewerkers zullen makkelijker hun successen delen, waarbij anderen mogelijk meer geruisloos hun successen voorbij laten gaan. Wees alert, weet wat er speelt in de praktijk. Vertelt een medewerker er over; maak er dan tijd door, luister aandachtig en bevraag de persoon op haar succes. En als een medewerker dat niet doet, dan is het aan jou om op onderzoek uit te gaan naar acties of resultaten waar je haar een pluim voor kunt geven en even in het zonnetje te zetten.

Gedrag dat wordt beloond neemt toe. Ook voor medewerkers in een medische praktijk is aandacht een zeer krachtige beloner. Zeker van de praktijkhouder, praktijkmanager en behandelaar omdat deze belangrijke figuren in de praktijk zijn. Als een van hen erkenning en aandacht geeft aan medewerkers die doen wat zij graag zien, dan zal dat gewenste gedrag toenemen. Dit vraagt van de praktijkmanager om alert te zijn op het gewenste gedrag van medewerkers en daar voortdurend aandacht aan te geven. Deze erkenning kan bestaan uit een compliment, een blik van verstandhouding, jouw aanwezigheid, benoemen wat je ziet, etc.

Houdt er rekening mee dat niet iedere medewerker op dezelfde wijze benadert kan worden, dus pas je stijl van communicatie aan en houdt rekening met de persoonlijke ‘gebruiksaanwijzing’ die iedere medewerker nu eenmaal heeft.

Samenvattend

Het loont de moeite tijd te maken om oprechte aandacht aan de medewerkers te geven. Dit stimuleert hen en draagt daardoor bij aan een prettige werksfeer, een hogere productiviteit en stijgende motivatie. Verdeel je tijd over de medewerkers en laat hen zich stuk voor stuk bijzonder en nodig voelen. Van deze relatief eenvoudige investering, zul je heel snel de vruchten kunnen plukken in de vorm van gemotiveerde en betrokken medewerkers.

Uit de praktijk

“Doorgegroeid van assistent naar praktijkmanager vond ik dat iedere medewerker zich het vuur uit haar sloffen moest lopen. Dat was mijn standaard. Ik denk dat ik in de eerste 3 jaar als praktijkmanager misschien 3 complimenten heb uitgedeeld. Iedereen deed zijn ding en onze praktijk liep als een gesmeerde machine. Tot ik een andere praktijkmanager sprak die me vertelde hoe gezellig het was op de praktijk en hoe blij ze was met haar betrokken team. Daar wilde ik meer van weten! Na een inspirerend gesprek met haar, heb ik het roer omgegooid. Dat was best apart, want ik ging iets doen wat ik nooit eerder had gedaan en wat het team nog niet eerder van me had gezien. Na deze, in eerste instantie oncomfortabele start, ben ik zo blij dat ik de medewerkers nu echt ‘zie’ en hen zie ontwikkelen. Wat een winst, voor hen, voor mij, voor de praktijk en de patiënten!”